Svenska basketligan

Svenska basketligan är där elitlagen i basket möts för att göra upp om vem som ska blir säsongens vinnare och få den ärorika titeln – Svensk Mästare. Detta gäller både herrar och damer, uppdelat på två olika ligor. För herrarna ersatte Basketligan den tidigare Elitserien, inför säsongen 1992/93 av Svenska basketbollförbundet.

I samband med namnbytet, ändrades också seriesystemet i ligan, för att blir mer likt det systemet som proffsligorna har i Nordamerika. Det som fanns kvar från det tidigare systemet var att upp- och nedflyttningen var kvar till vissa delar.

För att kunna bli uppflyttad för en klubb, gällde det inte bara vara bra i serien. Utan det finns också höga krav på att det ska vara en bra ekonomi i klubben, innan en uppflyttning kan bli aktuell. Detta för att kunna klara de höga kraven vad det gäller seriematcherna med mera.

Men kärt barn har många namn och fram till 2006, döptes Basketligan om till Obol Basketball League, eftersom det schweiziska bolaget Obol Investment börjat samarbeta med Svenska Basketbollförbundet. Men det dröjde inte länge förrän namnet på ligan ändrades igen, detta på grund av att det visade det sig att Obol inte hade rent mjöl i påsen.

Så från och med säsongen 2007/08 ändrades ligans namn till vad det har nu – Svenska Basketligan!

I den Svenska Basketligan finns det även en liga för damerna – Basketligan Dam och den fick namnet inför säsongen 2011/12, för att innan dess ha kallats för Damligan och som bildades inför säsongen 2001/02 och för att tidigare varit basketdamer i Elitserien. I Basketligan Dam finns det för tillfället tolv olika lag som spelar.

Men innan dessa ligor fanns, så spelades basket för fulla muggar i Sverige. För herrarna korades det första basketlaget, KFUM Söder, till svenska mästare 1954. År 1957 var det dags för damerna, då det första laget, BK Rilton, blev svenska mästare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *